Recuperare date RAID 0, 5, 6, 10

Servicii profesionale de recuperare a matricilor RAID 0, 5, 6, 10, 50 sau orice alt tip de matrice raid. Peste 500 de cazuri recuperate, cei mai buni tehnicieni.

Recuperari de date matrici RAID

BIT Data Recovery ofera solutii profesionale de recuperare de pe matricile RAID degradate sau alterate. Tehnicienii nostri pot reconstrui orie tip de matrice RAID atat timp cat informatia nu este alterata de client.

Matricile RAID in general sunt folosite pe SERVERE cu scopul de a asigura redundanta in cazul deteriorarii unui HDD. Fiecare producator de servere foloseste configuratii RAID diferite, avem solutii pentru toti producatorii.

RAID fara BACKUP = Risc de pierdere a datelor

Foarte multi specialisti IT fac configuratii RAID si considera ca au BACKUP. Configuratiile RAID nu asigura BACKUP ci asigura REDUNDANTA adica in cazul in care pica un hard datele sunt in continuare accesibile. REDUNDANTA va protejeaza de defectarea unui HDD din matricile RAID 1 si 5.

In mod normal orice matrice RAID trebuie sa fie insotita de o procedura de backup si atunci eficienta unui server este completa. Cu alte cuvinte continutul de pe matricea raid trebuie duplicat pe un alt mediu de stocare. BACKUP-ul va protejeaza de: volumul raid se corupe, luati un virus si va cripteaza toate datele de pe server, un utilizator rau intentionat sterge datele de pe un share si implicit de pe matricea RAID.

Sunt foarte multe cazuri de matrici RAID 1, 5 sau 10 care ajung in service-ul nostru cu doua harduri defecte, in momentul analizei se constata ca un hard a picat cu 6-12 luni inainte si unul a picat recent cand datele au devenit inaccesibile. In mod normal orice matrice RAID trebuie monitorizata cel putin lunar si ar trebui sa aiba asociata o procedura de BACKUP.

Daca aveti probleme cu o matrice RAID si doriti recuperarea datelor va asteptam in service pentru o diagnosticare GRATUITA, tehnicienii BIT Data Recovery au solutii pentru toate tipurile de matrici RAID si pentru orice tip de SERVER, avem peste 500 de matrici RAID recuperate.

Galerie Foto BIT Data Recovery

Recuperarea datelor de pe matrici RAID cu HDD-uri SCSI sau SAS

Matricile RAID contin mai multe harduri care pot fi SATA, SAS sau SCSI configurate in RAID 0, 1, 4, 5, 6, 10 sau 50, fiecare din aceste configuratii are avantaje si dezavantaje, o parte dintre ele le vom exemplifica mai jos. Hardurile SAS si SCSI sunt harduri Enterprise cu o arhitectura diferita fata de hardurile SATA, solutiile de recuperare sunt mult mai complexe. Pentru harurile defecte de tip SAS si SCSI suntem singura firma din ROMANIA cu solutii profesionale de recuperare.

Care este diferenta intre RAID SOFTWARE si RAID HARDWARE?

Matricile asamblate SOFTWARE sunt construite virtual pe sistemul de operare fara a fi necesar un controller RAID dedicat, sunt specifice in special serverelor LOW COST bazate pe LINUX. Matricile HARDWARE sunt intalnite pe majoritatea serverelor HP, IBM, DELL si folosesc un controller RAID dedicat care are procesor propriu si este mai fiabil decat configuratia SOFTWARE.

Cele mai intalnite cazuri de matrici raid corupte sunt cele configurate in RAID 0 sau RAID 5. Va prezentam cateva din cazurile frecvente:

  • serverul a fost configurat cu 3 harduri in RAID 5 si s-au deteriorat doua harduri in urma unei fluctuatii de tensiune
  • controllerul nu mai recunoastre RAID-ul sau hardurile si in cazul unei refaceri a matricii pe acelasi controller exista toate sansele sa pierdeti datele
  • controllerul RAID nu mai functioneaza iar datele trebuie recuperate de pe un RAID 0, 5 sau 6
  • RAID-ul apare ca fiind corupt sau degraded si controllerul nu mai aplica nici o functie de Rebuild
  • s-a configurat RAID 0, iar unul dintre hard discuri cedeaza si trebuie recuperat hardul defect si apoi refactuta matricea in vederea recuperarii datelor
  • s-a configura RAID 1 si s-a formatat accidental o partitie si datele au fost sterse evident de pe ambele hardiscuri
  • echipamente NAS(Network-attached storage) sau SAN(Storage Area Network) care nu mai mai au acces la volumul de date
  • volume RAID utilizate de pe server via iSCSI si care nu mai sunt accesibile

Exemple de cazuri recuperate in service-ul BIT Data Recovery

Cazul Nr. 1 - SAN HP MSA2000 24 x HDD SATA 1TB

Unul dintre cazurile mai speciale la care am lucrat in ultimele luni este o configuratie SAN de 24 harduri de la HP. Mai exact doua storage-uri HP MSA2000 de cate 12 HDD-uri SATA de 1TB.

In acest caz clientul a fost cu storage-ul la o alta firma de recuperare date cu vechime din Romania inainte sa vina la noi iar firma respectiva a ajuns la concluzia ca datele nu pot fi recuperate.

Ambele dispozitive de stocare aveau configuratiile RAID 5 alterate in urma unor probleme de tensiune si in urma unor proceduri de reconstructie a matricilor efectuate de client. In cazul de fata au fost necesare peste 100 de ore de lucru pentru a ajunge la datele clientului si pentru a livra o cantitate de aproape 15TB de date in structura de foldere si de fisiere originala.

Cazul Nr. 2 - Storage FUJITSU PRIMERGY SX30 10 x HDD SCSI ST3146707LC

In acest caz STORAGE-ul era conectat la un SERVER FUJITSU care la un moment dat pur si simplu nu a mai putut monta volumul cu date. In acest caz doua dintre cele 10 HDD-uri SCSI au cedat, configuratia fiind RAID 5 clientul nu a mai avut alte optiuni.

Am analizat cele doua HDD-uri defecte si am reusit sa recuperam unul dintre cele doua HDD-uri. Ulterior s-au efectuat proceduri specifice de reasamblare virtuala a volumului pe echipamentele noastre profesionale.

Dupa aproximativ 25 de ore de lucru am reusit o recuperare de 100%, aproximativ 600GB de date.

Cazul Nr. 3 - DELL Power Vault MD3200 12 x HDD SAS ST31000424SS

Serverul a ajuns in service-ul nostru cu urmatoarea problema, citat client : "3 DISK-URI DEFECTE, DISCKURILE DEFECTE SUNT IN SLOTURILE 4,7,9 HOT SPARE IN II, ASTA ESTE CONFIGURATIA RAID 5. MD-UL ERA CONECTAT LA UN DELL R710 CU SAS 2.0 STIPE SIZE 128KB"

In acest caz a fost necesar sa recuperam toate cele 3 disk-uri defecte pentru a putea recupera datele, asta din cauza ca disc-urile cel mai probabil au cazut pe rand si pentru a putea recupera ceea mai recenta versiune a datelor era necesar ultimul HDD picat.

Au fost necesare 60 de ore de lucru din partea tehnicienilor nostri pentru a rezolva acest caz, l-a final s-au recuperat peste 99.9% din date, aproximativ 9TB de date valide in structura de foldere.

Cazurile prezentate mai sus sunt doar cateva exemple de cazuri rezolvate pentru a va face o idee despre procesul de recuperare a datelor de pe RAID, avem sute matrici RAID recuperate, fiecare cu o problema diferita.

Cele mai utilizate 4 tipuri de RAID

RAID 0 - Acest tip de raid este folosit pentru realizarea unui hard virtual format din doua harduri. Adica daca aveti doua harduri de 500 GB si la puneti in RAID 0 veti obtine un hard virtual de 1 TB. Avantajul acestui tip de RAID este viteza deoarece un fisier sa imparte automat pe cele doua harduri . Dezavantajul este ca daca se intampla ca unul din harduri sa cedeze recuperarea datelor nu se poate face decat prin remediarea problemei de pe hardul defect. In cazul in care hardul defect nu poate fi remediat nu mai exista nici o cale de recuperare a datelor.

RAID 5 - In momentul de fata este una din cele mai utilizate configuratii, avantajul acestui tip de RAID il constitue faptul ca poate fi format din mai multe hardiscuri, minim 3 si maxim in functie de capacitatea controllerului RAID. De cele mai multe ori acest tip de RAID necesita encodare HARDWARE. Practic in cazul in care un hard pica sistemul functioneaza in continuare pe baza celorlante hard-uri functionale. Dezavantajul acestui tip de RAID este viteza datorita faptului ca controllerul trebuie sa sa calculeze paritati pentru a sigura redundata.

RAID 1 - Mirroring-ul este unul dintre cele mai sigure tipuri de RAID , practic toate informatiile se scriu in acelasi timp pe doua hdd-uri. Avantajul acestui tip de raid este in mod clar siguranta, in cazul in care un hard cedeaza exsista cel de-al doilea care contine exact aceleasi informatii. Dezavantajul il reprezinta faptul ca este mai lent deoarece scrie aceleasi date de doua ori si limiteaza numarul de harduri la maxim 2. In 98% din cazuri nu este necesara recuperarea datelor daca unul dintre harduri cedeaza. Singurele situatii care necesite recuperare de date sunt erorile umane, practic daca utilizatorul sterge accidental date, acestea se sterg automat de pe ambele harduri.

RAID 10 - Acest tip de RAID fructifica viteza unui RAID 0 si de asemenea fructifica si REDUNDANTA unui RAID 1. Se caracterizeaza prin faptul ca informatia este impartita in stripe-uri si apoi scrisa pe 2 HDD-uri in acelasi timp, un stripe se scrie in duplicat de pe un MIRROR-ing de doua HDD-uri dupa care urmatorul stripe se scrie pe un alt MIRROR-ing format din alte doua HDD-uri. Consideram ca este ceea mai sigura configuratie RAID. Totusi si aceste configuratii ajung in service pentru recuperare deoarece uneori pica doua HDD-uri, pe rand datorita faptului ca serverul nu este monitorizat sau in acelasi timp datorita fluctuatiilor de tensiune.

Sfaturi utile

Daca aveti o configuratie RAID 5 si unul dintre harduri a picat cu ceva timp in urma si ulterior mai pica inca un hard este foarte important sa nu incercati diverse permutari intre harduri si sa incercati operatiuni de rebuild. Exista riscul sa reintroduceti in matrice un hard care a picat acum 3 luni si sa reconsturiti matricea cu date vechi si astfel sa nu mai poata fi recuperate datele noi de pe matricea RAID. Daca sunteti in aceasta situatie este recomandata sa va adresati unui service specializate pe recuperare raid 5.

Am intalnit foarte multe cazuri in care doua harduri au fost configurate in RAID 1 si unul dintr harduri nu a fost sincronizat, la un moment dat a iesit si celalalt hard din matrice si utilizatorul in loc sa faca un backup a incerca sa resincronize hardurile si asinconizat hardul gol peste hardul cu date si astfel a pierdut totate datele. Atentie , faceti backup inainte de resincronizare.

Cel mai sigur RAID este un RAID care are in spate o solutie de BACKUP. Chiar daca aveti un RAID 1 sau un RAID5 care asigura redundanta in cazul in care se strica un hard este bine sa aveti un backup care sa se faca la un anumit interval de timp( zilnic, saptamanal sau lunar). Practic un backup va salveaza in situatia in care de matricea RAID se sterge accidental un folder cu fisiere sau daca se formateaza tot volumul sau daca un virus va modifica anumite fisiere. Este mai simplu sa faci backup si sa previi o eventuala recuperare a datelor.

Daca aveti o configuratie RAID care necesita recuperarea datelor, contactati-ne ! Unul dintre tehnicienii BIT Data Recovery va diagnostica RAID-ul si apoi veti fi informat asupra sanselor de recuperare a datelor si a costurilor de recuperare.

BIT Data Recovery White

Social Links