Recuperare date CARD defect

Servicii profesionale de recuperare a datelor de pe CARD-uri defecte.
Peste 1.000 de cazuri recuperate.

Recuperari de date de pe carduri defecte sau formatate

Toate aparatele foto folosesc in momentul de fata carduri de memorie (Memory Card) de diverse tipuri: SD, SDHC, CompactFlash(CF), XD, MMC... In anumite situatii aceste carduri se deterioreaza si devin inaccesibile (nu mai pot fi citite).

Daca un card de memorie devine inaccesibil, adica daca il conectati intr-un card reader si nu mai este vazut de nici un calculator, trebuie sa aduceti cardul in service pentru o Diagnosticare Gratuita. Avem solutii de recuperare pentru toate marcile de carduri de la toti producatorii.

De ce se strica card-urile de memorie?

Marea majoritate a cardurilor de memorie nu se strica niciodata. Card-urile de memorie au in componenta flash-uri de memorie care nu sunt toate perfecte, de fapt nici nu exista mediu de stocare perfect. Asadar un anumit procent din flash-urile de memorie vor muri pe parcursul utilizarii lor.

Din pacate card-urile de memorie nu dau nici un semn inainte de a se strica. Pur si simplu astazi functioneaza, faci poze cu aparatul foto, le si vizualizezi, deci clar se scriu corect pe card si apoi la urmatoarea repornire a aparatului foto cardul nu mai este detectat si nici nu va mai fi detectat vreodata.

Sa masuram durata de viata a unui card in initializari sau mai simplu spus porniri putem spune ca peste 98% din card-uri pot suporta peste 10.000 de porniri. Insa sunt si situatii in care un card se poate dupa un numar mult mai mic de porniri (1, 10, 100, 1000 ...)

Daca aveti un card care nu mai este detectat, in acest stadiu devin utile serviciile noastre de recuperare a datelor de pe card.

Galerie Foto BIT Data Recovery

De ce este complicata recuperarea datelor de pe un CARD?

Card-urile de memorie au in componenta, PCB (placa electronica), controller si flash-uri de memorie. Informatia este stocata pe flash-urile de memorie cu ajutorul controllerului. Asadar prin citirea flash-urilor de memorie se obtine in mod teoretic informatia stocata pe CARD - CORECT si FALS in acelasi timp. CORECT deoarece informatia in mod teoretic este citita si FALS deoarece nu poti scoate nimic din acesle flashuri de memorie fara o asamblare corecta a informatiei.

Ce poate fi atat de complicat de recuperat daca deja ai informatia bruta?

Ganditi-va ca aveti un puzzle the 100 milioane de piese care se amesteca dupa un algoritm stiut doar de producatorul controlerului. Practic nu este specificat in nici o documentatie a producatorului cum functioneaza acel controller deci se face o operatiune de reverse engineering pentru a descoperi algoritmului folosit de controller.

Este adevarat ca odata identificat un algoritm pentru un controller exista anumite similitudini pentru controler de la acelasi producator dar per ansamblu fiecare model de controller este complet diferit. Nu in ultimul rand in functie de modelul flash-urilor de memorie controllerul scrie informatia diferit, folosind algoritmi variabili. Asadar un card cu acelasi controller dar cu marci diferite de flash-uri de memorie va avea un algorim de asamblare diferit. Decodarea unui astfel de algoritm folosind echipamente profesionale poate dura in medie intre 10 si 25 de ore de lucru.

Asadar acesta este motivul pentru recuperarea card-urilor de memorie cu Defect Fizic este complicata si in mod indirect scumpa.

Exemple de cazuri recuperate in service-ul BIT Data Recovery

Cazul Nr. 1 - Card KINGSTON 512GB netectat de nici un calculator

Conform spuselor clientului acest CARD a functionat exact o singura data cat sau facut pozele de la un eveniment. Ulterior card-ul a fost conectat la PC si nu mai era recunoscut.

Clientul a mai incercat diverse variante de a accesa cardul chiar a mai fost si prin alte service-uri si in cele din urma a ajuns la noi.

La momentul primirii acestui CARD nu exista solutie de recuperare la nivel GLOBAL dar tehnicienii nostri au inceput cercetarea in incercarea de a gasi o solutie de recuperare, dupa 10 zile de lucru am gasit algoritmul si s-au recuperat peste 95% din date.

Cazul Nr. 2 - Clientul ne-a adus in service un CARD SD KINGSTON de 32GB care nu mai putea fi citit in card reader.

Problema a aparut in urma unei inchideri si redeschideri a aparatului foto. In acest caz a fost necesara citirea dump-urilor de pe fiecare dintre cele doua chip-uri, dupa care intr-un interval de 5 zile lucratoare am reusit sa refacem algoritmul de extragere a datelor. In urma recuperarii am extras atat pozele pe care le vroia clientul cat si alte poze care au fost sterse cu mult timp in urma.

Cazul Nr. 3 - Un client a venit la noi cu un card SONY Memory Stick Pro Duo 4GB desfacut.

In momentul in care clientul a vazut ca nu mai poate accesa datele de pe card s-a dus la o cunostinta care era electronist. Acesta a incercat toate varinatele care le-a avut la indemana, a reusit chiar sa citeasca si chip-ul dar nu a reusit sa recupereze nimic.

Odata ajuns card-ul la noi, am facut citirea dump-ului de pe memoria NAND FLASH si ulterior am reusit sa refacem algoritmul de stocare a datelor.

In cazul de fata s-au recuperat 940 de fotografii exact in forma lor initiala si cu aceasi structura. In concluzie astfel de proceduri de recuperare a datelor de pe card nu pot fi facute decat cu echipamente profesionale si de catre personal specializat in recuperarea datelor de pe card.

Cazurile prezentate mai sus sunt doar cateva exemple de cazuri rezolvate pentru a va face o idee despre procesul de recuperare a datelor de pe card-uri, avem mii de cazuri recuperate, fiecare cu o problema diferita si cu un algoritm de recuperare diferit.

CARD-urile pot avea defect LOGIC sau FIZIC

...

Defect Logic

DEFECT LOGIC - ati formatat cardul din greseala sau ati sters anumite fisiere, sau in momentul in care este introdus in card reader cardul cere formatare. Aici se incadreaza cardurile care sunt recunoscute de catre un calculator dar nu se pot copia sa extrage datele.

In cazul DEFECTELOR LOGICE cele mai intalnite situatii sunt coruperile sistemului de fisiere FAT16 sau FAT32. Cu ajutorul echipamentelor si a experientei tehnicienilor in foarte multe cazuri putem reconstrui informatia si recupera datele de pe card-ul de memorie chiar daca a fost formatat sau fisierele au fost sterse.

Recuperarea problemelor LOGICE depinde de erorile pe care le-a facut utilizatorul, spre exemplu in urma unei formatari din camera foto nu se mai poate recupera nimic, dar dupa o formatare din PC se recupereaza tot.

...

Defect Fizic

DFECT FIZIC - cardul nu mai este recunoscut de card reader sau de aparatul foto, in momentul in care este introdus in card reader nu apare nici un drive in calculator sau apare un mesaj prin care sunteti atentionat ca exista o problema cu acel card.

In cazul in care este un DEFECT FIZIC recuperarea datelor se face prin intermediul unor echipamente profesionale cu care accesam direct datele de pe flash-ul de memorie in forma RAW si apoi refacem alogoritmul de extragere a datelor. Card-ul este dezasamblat si citite flash-urile de memorie, la final veti avea toate pozele recuperate de pe card.

In peste 85% din cazurile cu DEFECT FIZIC se reuseste recuperare datelor, de obicei problema principala sunt flashurile de memorie care nu mai functioneaza corespunzator.

Sfaturi utile

Daca ati sters de pe card anumite poze din greseala nu mai faceti nimic, orice suprascriere poate duce la pierderea pozelor respective. De obicei pozele sterse pot fi recuperate atat timp cat nu sunt suprascrise de alte poze.

Daca ati formatat cardul si vreti sa recuperati datele este foarte important sa nu mai faceti alte fotografii pe card. Cu fiecare fotografie noua pe care o faceti se suprascrie una dintre fotografiile anterioare si astfel se pierde posibilitate de recuperare date card.

In general aparatele profesionale NIKON, CANON... formateaza cardurile LOW LEVEL( sunt umplute cu patern 00), in aceste cazuri datele nu mai pot fi recuperate deci este indicat sa nu formatati cardul din aparatul foto.

Nu folositi carduri microSD, sunt foarte sensibile si nu mai permit nici o varianta de recuperare date card dupa ce se strica, practic aceste carduri nu contin flash-uri de memorie normale TSOP-48. Card-urle SANDISK cu preponderenta sunt card-uri monolitice. Noi recomandam cardurile SD: KINGSTON sau LEXAR.

Intrebari de la utilizatori

Am un card de pe care am sters toate pozele si vreu sa stiu daca le mai pot recupera?

R:Datele pot fi recuperate atat timp cat nu au fost suprascrise si totul depinde de modul in care au fost sterse. Daca au fost sterse din aparat posibil sa nu poata fi recuperate.

Cardul nu mai este detectat de aparatul foto si de nici un cardreader, pot sa mai recuperez datele?

R: Daca problema provine de la controller sau de la PCB-ul card-ului atunci datele se recupereaza, daca problema provine de la flash-urile de memorie atunci sunt sanse mari sa nu se mai poata recupera nimic de pe acest card.

Am formatat cardul din greseala si am pe el toate pozele de la un eveniment( nunta, botez...) se mai poate recupera ceva ?

R: Asta depinde de modul in care a fost facuta formatarea, daca formatarea s-a facut LOW LEVEL adica cardul a fost umplut cu patern 00 atunci nu se mai poate face nimic pentru recuperare date card. Daca formatarea a fost o formatare quick atunci datele pot fi recuperate in procent foarte mare.

Daca aveti orice problema cu un card sunati sau completati formularul de mai jos.

BIT Data Recovery White

Social Links