Recuperare date SSD defect

Servicii profesionale de recuperare a datelor de pe SSD-uri defecte. Avem cele mai bune tehnologii de recuperare existente la nivel global.

Recuperari de date de pe SSD-uri defecte sau nedetectate

SSD-urile incep sa inlocuiasca hardiscurile cu platane deoarece sunt mult mai rapide si NU sunt sensibile la socuri. La o prima vedere par dispozitivele de stocare perfecte dar au si SSD-urile punctele lor slabe, unul din punctele slabe este chiar mediul de stocare, respectiv flash-urile de memorie.

De obicei un SSD imparte informatia pe 2, 4, 6, 8, 10, 12 sau 16 flash-uri de memorie, este suficient ca un singur flash sa aiba o problema si toate datele sunt pierdute deoarece acel SSD nu va mai porni.

Sistemul acesta de impartire a datelor pe mai multe flash-uri in acelasi timp practic inmulteste riscul de pierdere al datelor cu numarul flash-uri utilizate. Daca un SSD are 8 flash-uri de memorie in mod teoretic are un risc de a se strica de 8 ori mai mare decat un stick oarecare cu un singur flash de memorie.

Chiar si asa rata de defectare a SSD-urilor este foarte mica, in functie de producator avem solutii pentru unele modele de SSD-uri.

BIT Data Recovery ofera solutii profesionale de recuperare a datelor pentru anumite clase SSD-uri de la toti producatorii : KINGSTON, INTEL, Corsair, OCZ, ADATA, Micron, Samsung, Seagate, AMD, Crucial, Patriot, ... sau orice alt furnizor de SSD-uri OEM.

Ce implica recuperare datelor de pe un SSD?

In functie de problema pe care o are SSD-ul dumneavoastra metoda de recuperare a datelor poate fi diferita, in cazul in care SSD-ul este accesibil vorbim despre un DEFECT LOGIC, iar datele pot fi recuperate cu ajutorul programelor noastre specializate direct de pe interfata SATA a SSD-ului.

In cazul in care SSD-ul nu mai este accesibil discutam despre un DEFECT FIZIC, in acest caz singura posibilitatea de recuperarea a datelor de pe SSD este recuperarea datelor direct de pe flash-urile SSD-ului cu ajutorul echipamentelor profesionale.

Multi din cei carora li se strica SSD-ul se gandesc ca "s-a ars ceva in interior", in 99% din cazuri este gresit acest rationament. De cele mai multe ori un SSD nu mai functioneaza deoarece se produc deteriorari la nivelul flash-urilor de memorie care nu mai permit initializarea SSD-ului si accesul la date. Aceste deteriorari nu sunt ceva vizibil sau palpabil, sunt doar probleme de accesare la nivelul unitatilor de memorie din interiorul flash-urilor de memorie utilizate pe SSD.

Daca aveti un SSD care nu mai este detectat va asteptam in service pentru o diagnosticare gratuita.

Galerie Foto BIT Data Recovery

De ce este complicata recuperarea datelor de pe un SSD?

SSD-urile au urmatoarele componente majore : PCB(placa electronica), controller si flash-uri de memorie. Informatia este stocata pe flash-urile de memorie cu ajutorul controllerului. Asadar prin citirea flash-urilor de memorie se obtine in mod teoretic informatia stocata pe SSD. CORECT si FALS in acelasi timp. Corect deoarece informatia in mod teoretic este citita si FALS deoarece nu poti scoate nimic din acesle flashuri de memorie fara o asamblare corecta a informatiei.

Ce poate fi atat de complicat de recuperat daca deja ai informatia bruta?

Un prim impediment care de obicei este si cel mai complex este criptarea datelor, la SSD-urile de generatie noua se foloseste stocarea datelor pe flash-urile de memorie in forma criptata. Cel putin pentru moment cazurile care au criptare nativa pe controller nu pot fi recuperate prin dezlipirea flash-urilor de memorie dar exista alte solutii profesionale care permit accesul in zona administrativa a SSD-ului.

In cazul in care controllerul nu cripteaza datele ganditi-va ca aveti un puzzle the 100 milioane de piese care se amesteca dupa un algoritm stiut doar de producatorul controlerului. Practic nu este specificat in nici o documentatie a producatorului cum functioneaza acel controller deci se face o operatiune de reverse engineering pentru a descoperi algoritmului folosit de controller.

Este adevarat ca odata identificat un algoritm pentru un controller exista anumite similitudini pentru controler de la acelasi producator dar per ansamblu fiecare model de controller este complet diferit. Decodarea unui astfel de algoritm folosind echipamente profesionale poate dura in medie intre 25 si 50 de ore de lucru.

Asadar acesta este motivul pentru recuperarea SSD-urilor cu Defect Fizic este complicata si in mod indirect scumpa.

Exemple de cazuri recuperabile sau nerecuperabile

Cazul Nr. 1 - SSD KINGSTON 64GB SV100S2/64G nu mai era detectat de nici un echipament

In acest caz s-a desfacut SSD-ul si au fost dezlipite toate cele 16 flash-uri de memorie, ulterior informatia bruta de pe aceste a fost asamblata pe un echipament profesional, s-a identificat algoritmul specific controllerului si datele au fost recuperate in structura de foldere si de fisiere.

La momentul prelucrarii acestui caz(2012) aceasta era singura solutie posibila, a implicat un numar foarte mare de ore de lucru pentru gasirea algoritmului si reconstructia datelor, nu in ultimul rand am fost printre primele service-uri din lume care au avut solutie pentru aceste cazuri.

Acest model de SSD nu folosea un controller care cripteaza datele, pentru modelele de generatie noua dezlipirea flash-urilor de memorie nu mai este utila deoerece datele sunt criptate.

Cazul Nr. 2 - Aici este un caz generic format din toate tipuri de SSD cu controller SANDFORCE.

Exista si clase de SSD-uri care nu pot fi recuperate pentru moment, aici intra acele modele de SSD-uri care folosesc controllere SANDFORCE, spre exemplu SSD-urile de la CORSAIR sau OCZ in general folosesc aceste controllere. Aceste controllere cripteaza datele de pe flash-urile de memorie ceea ce face imposibila recuperarea datelor de pe SSD prin desfacerea dezlipirea flash-urilor de memorie. Evident producatorii de echipamente cu care lucram fac cercetari pentru gasirea unei soutii de rezolvare a acestor cazuri si probabil ca vor putea fi recuperate peste un interval de timp.

Cazul Nr. 3 - SSD Intel 320 cu problema BAD_CTX 8MB

Una dintre probleme mai des intalnite in ultima perioada este problema SSD-urilor intel din clasa 320 care ajung sa nu mai fie detectate de catre PC sau sunt detectat cu o capacitate de 8MB.

BIT Data Recovery dispune de solutie profesionala de recuperare de pe de SSD-urile cu acest tip de probleme fara a piede garantia SSD-ului iar procentul de date recuperate depaseste 90%.

Poza atasata este exemplu de SSD care in momentul in care a juns in service nu mai putea fi conecatat pe nici un PC si era complet inaccesibil, noi am reusit sa recuperam peste 90% din date.

Daca aveti un SSD defect si vreti sa va recuperati datele va asteptam in service pentru o diagnosticare gratuita.

SSD-urile pot avea defect LOGIC sau FIZIC

...

Defect Logic

DEFECT LOGIC - Un SSD se inadreaza la o problema LOGICA daca este functional din punct de vedere FIZIC si daca sunteti in una din urmatoarel situatii : ati formatat SSD-ul, ati sters un folder sau un fisier, nu ati facut nimic dar nu mai puteti accesa datele, nu mai vedeti partitia...

In cazul DEFECTELOR LOGICE procedurile de recuperare implica analiza SSD-ului cu soft-uri profesionale si recuperarea datelor atat timp cat zonele de memorie nu au fost suprascrise.

Sunt anumite modele de SSD-uri care in momentul stergerii datelor produc realocarea zonei respective asta insemnand suprascriere.

...

Defect Fizic

DFECT FIZIC - Un SSD se incadreaza la un o defectiune FIZICA atunci cand nu mai poate fi accesat de pe nici un calculator sau este vazut ca si drive dar raporteaza o capacitate gresita.

Defectele fizice nu au legatura cu lovirea sau fortarea SSD-ului intr-un fel anume, un SSD ajunge in stadiu de defect fizic de obicei deoarece un flash de memorie cedeaza sau nu mai functioneaza la parametri corespunzatori.

Procedurile de recuperare pentru defectele fizice implica desfacerea SSD-urilor si citirea flash-urilor de memorie pe echipamente profesionale care permit accesul in zona administrativa a SSD-urilor.

Sfaturi utile

Orice SSD are avantajul ca este rezistent la socuri dar din pacate au alte probleme care le fac sa devina inaccesibile.

Un SSD nu incepe sa se miste mai greu inainte sa nu mai functioneze cum mai fac uneori hardurile. SSD-urile acum functioneaza perfect si dupa un restart ati pierdut definitiv posibilitatea de a mai accesa datele. Aici intervenim noi cu serviciile de recuperare a datelor de pe SSD, dar oare nu ar fi fost mult mai simplu sa fie prevenite astfel de probleme cu un simplu backup. Recomandam cu tarie sa faceti backup de pe SSD-uri la un anumit interval de timp.

Daca vi s-a stricat SSD-ul nu incercati sa-l desfaceti, veti pierde garantia si in mod sigur nu veti gasi in interior rezolvarea la problema dumneavostra.

In general daca SSD-ul se strica aveti doua posibilitati: 1. il duceti la garantie si primiti unul nou in schimb 2. va adresati unui centru de recuperare date si va pregatiti de costuri mari de recuperare. De aceea va recomandam din nou, exista o singura cale sa nu junge aici si anume, backup-ul.

Daca vi s-a stricat SSD-ul si doriti recuperarea datelor va asteptam in service pentru o diagnosticare gratuita.

BIT Data Recovery White

Social Links