Pentru recuperarea datelor sunt necesare echipamente specializate cu care se identifica mai intai hardul sau hardurile cu problema dupa care se face recuperarea hardurilor necesare pentru reconstructia matricii RAID si ulterior recuperare datelor.
In general aceste configuratii NAS folosesc sisteme de operare LINUX customizate, RAID software pentru stocarea datelor pe harduri si volume virtuale (LVM). In anumite situatii acest configuratii NAS sunt mai dificil de recuperat decat o matrice RAID configurata pe un server HP, IBM sau DELL unde exista doar o matrice RAID hardware.
NU INCERCATI SUB NICI O FORMA SA FACETI REBUILD IN MOMENTUL IN CARE NU MAI MERGE NAS-ul RISCATI SA PIERDETI TOATE DATELE.
NU INTERSCHIMBATI HARDURILE DIN NAS DECAT DACA INTELEGETI FOARTE BINE CEEA CE FACETI.
De obicei cel mai distrugator factor este chiar clientul care de multe ori fara sa inteleaga exact ce face incepe sa schimbe hardurile sa dea rebuild in speranta ca se rezolva problema. Apoi apeleaza la noi si nu mai putem face decat sa constatam ca datele nu mai pot fi recuperate.
Daca NAS-ul este adus in service exact asa cum este in momentul in care nu mai functioneaza sunt sanse ca datele sa se recupereze in peste 95% din cazuri.
Peste 90% din dispozitivele NAS folosesc sistem de operare LINUX cu RAID SOFTWARE si LVM dar modul de confiurare a matricilor RAID este diferit de RAID-ul HARDWARE deci datele se asambleaza intr-un mod diferit.
Nu conectati hardurile de pe un dispozitiv NAS pe o alta statie cu LINUX, exista riscul sa se produca o sincronizare a matricii care sa duca la coruperea datelor. Toate operatiunile de recuperare a datelor de pe RAID trebuie sa se faca cu fare a se modifica sectoarele de pe harduri adica doar cu functie READ ONLY.
Am avut cazuri in care clientul a scos hardurile le-a conectat pe un LINUX a reconfigurat matricea a refacut un LVM si apoi sperat ca va putea accesa datele, din pacate acel caz a ajuns la noi si cu eforturi foarte mari i-am putut recupera doar o parte din date in format RAW. Daca ar fi venit cu NAS-ul la noi de la bun inceput s-ar fi recuperat datele in totalitate.
Va prezentam cateva modele de dispozitive NAS recuperate in service-ul nostru:
Western Digital : Western Digital WD20000D033 - My Book World Edition II, Western Digital Sharespace WD40000A4NC-00 4TB, Western Digital WD10000D033 - My Book World Edition II , WD My Book White Light 1TB WD10000H1NC-00, Western digital WD10000G032, Western Digital WD40000H2NC, Western Digital WD15000C033-001 - My Book Pro II
Seagate : BlackArmor NAS 440, BlackArmor NAS 400, BlackArmor NAS 220, BlackArmor NAS 110,
Synology: Synology RS-407 Rack Station, Synology Network Attached Storage - DiskStation DS411,
Lacie: LaCie CloudBox, LaCie 2big NAS, LaCie 5big NAS Pro, LaCie d2 Network 2, LaCie 5big Network 2, LaCie Network Space 2, LaCie 4big Rack Office, LaCie 5big Office +, LaCie Ethernet Disk RAID 2TB entry-level NAS,
D-Link: D-Link DNS-323 2-Bay Network Storage Enclosure,
Intel: Intel® Entry Storage System SS4200-E, Intel Entry Storage System SS4000-E ,
Promise: Promise Technology SmartStor NS2300N, Promise SmartStor NS4600, Promise SmartStor NS2600, Promise SmartStor NS6700, Promise SmartStor NS4700
Netgear: Netgear Storage Central SC101, Netgear ReadyNAS 1100, Netgear ReadyNAS NV+
Iomega: Iomega StorCenter ix4-200d, Iomega StorCenter px2-300d, StorCenter px6-300d
Alti producatori: Thecus N4200 Pro 4-Bay NAS Silver Store 2-Drive NAS, BUFFALO LinkStation Live 2 TB Network Attached Storage (NAS) - LS-X2.0TL, Fujitsu CELVIN® NAS Server Q700, Fujitsu CELVIN® NAS Server Q902, Dell PowerVault NX400, Lenovo IdeaCentre D400 Home Server, HP MediaSmart EX495, LG N4B1 NAS, Hitachi NAS 3080
Mai exista multe alte modele de dispozitive NAS pe care nu le-am primit in service dar in mod sigur tehnicienii nostri vor gasi o solutie de recuperare a datelor.
Daca aveti un NAS care nu mai functioneaza va asteptam in service pentru o diagnosticare gratuitata, ulterior va putem oferi mai multe detalii despre ce implica recuperarea datelor pentru cazul dumnevoatra , mai multe detalii aici.
Regula de baza in situatia in care NAS-ul(hardul de retea) nu mai functioneaza este sa nu mai faceti operatiuni care pot duce la pierderea datelor.
Daca aveti un RAID 5 din 4 harduri si v-a picat un singur hard exista posibilitatea sa inlocuiti hardul respectiv si sa incercati un REBUILD. Daca rebuild-ul se face in totalitate in mod normal ar trebui sa aveti acces la date si totul sa fie ok. Daca ati dat REBUILD si nu se poate executa in mod sigur mai aveti probleme cu cel putin unul din celelate 3 hdd-uri. In cazaul de fata nu trebuie sa mai faceti nimic, puneti hardurile la loc si va prezentati cu NAS-ul intr-un service de recuperare date NAS. Orice incercare gresita in acest stadiu poate duce la pierderea datelor.
Nu merge pe premisa ca daca aveti RAID 1 sau RAID 5 sunteti asigurat ca nu veti pierde datele. Si configuratiile RAID 5 se altereaza si chiar daca datele exista pe harduri pentru a junge la date trebuie sa platiti costul unor servicii de recuperare date, asadar este indicat sa face BACKUP pe un alt dispozitiv ca sa fiti asigurat 100%.
Avand in vedere ca un NAS este un dispozitiv de stocare cu buget redus ceea mai ieftina solutie de backup este atasarea unui hard extern pe USB la NAS, practic aici veti tine o copie a datelor de matricea RAID, daca matricea RAID se corupe aveti datele pe hardul extern.
Exista foarte multi specialisti IT care incurca termenii NAS si SAN iar diferenta este destul de mare.
NAS(Network-attached Storage)
SAN( Storage Area Network)
In general un SAN este doar o carcasa care face stovcare de de date si se interconecteaza la un SERVER care gestioneaza informatia de pe el. Un NAS este un dispozitiv de stocare cu sistem de operare propriu care in general nu depaseste 8 harduri si care este configurat cu sistem de operare Open Source cum este Linux.
Recuperare datelor de pe un SAN implica utilizarea unor algoritmi specifici pentru controllerele cu RAID HARDWARE iar recuperarea datelor de pe un NAS implica algoritmi specifici pentru RAID SOFTWARE.
Cum recuperez datele de pe NAS?
R: Nu este deloc simplu sa recuperezi datele de pe un NAS si nu poate fi facut acasa. Recuperarea in general se compune din doua etape, recuperarea hardului sau hardurilor defecte si apoi refacerea virtuala a matricii RAID, refacerea virtuala a filesistemului EXT3, XFS, Reiser FS si apoi refacerea virtuala a LVM-ului daca este folosit. Toate aceste proceduri trebuie facute fara a se aduce nici o modificare pe hardiscuri pentru a nu se distruge datele.
Am scos hardul din NAS si la-m conectat pe PC dar nu vad datele, se mai pot recupera?
Exista NAS-uri care folosesc un singur HDD dar si acela contine sistem de operare Linux, fomatare mai speciala a volumului cu date( XFS, ReiserFS, Ext 2/3/4 ) care nu pot fi accesate de pe PC. Ideal este sa nu ajungeti in acest stadiu si pentru asta este nevoie sa faceti backup la date cu regularitate.