Cele mai multe probleme FIRMWARE le-am inYtalnit la hardurile SAS produse de SEAGTE.
De asemenea hardurile cu sigla HP sau DELL sunt in realitate harduri SAS, SCSI produse de catre SEAGATE deci pot avea aceleasi probleme de natura FIRMWARE.
Aceste harduri din clasa ENTERPRISE pot avea si probleme de natura MECANICA, in astfel de cazuri se pot efectua proceduri mecanice de recuperare a datelor care duc la recuperare datelor atat timp cat nu s-au produs deteriorari de suprafata. In foarte multe cazuri odata cu deteriorarea ansamblului capetelor de citire/scriere se deterioreaza si suprafata. In anumite situatii recuperarea datelor se poate face doar partial sau in cel mai rau caz datele nu pot fi recuperate.
Avem mai multe exemple de harduri SCSI SEAGATE care in urma unei fluctuatii de curent s-au zgariat pe toate suprafetele platanelor.
Destul de rar se intampla ca hardurile SAS sau SCSI sa aiba problema de natura ELECTRICA si sa-si produca astfel de deteriorari. Cand problema este doar de ordin ELECTRIC avem solutii de recuperare a datelor. Nu incercati schimbarea partii electrice de la un hard la altul. De multe ori poate duce la deterioarari ale zonei de FIRMWARE a hardului care se afla pe suprafata platanelor.
Daca hardurile SAS, SCSI sunt folosite in servere care sunt configurate in RAID 0,10,4,5,6 atunci recuperare datelor devine mult mai complexa.Practic pentru a putea recupera datele sunt nesari 3 pasi :
- recuperarea hardului SAS, SCSI defect
- reconstructia matricii RAID
- recuperarea datelor prin procedura LOGICA de pe matricea reconstruita
Procedura LOGICA de recuperare a datelor poate sa difere in functie de filesistemul utilizat pentru formatarea hardurilor sau matricii RAID: NTFS, EXT2, EXT3, ReiserFS, XFS, UFS, HFS...
Daca aveti harduri SAS cu probleme sau servere cu harduri SAS, SCSI care nu mai functioneaza va rugam sa ne contactati pentru a va oferi mai multe detalii despre procesul de recuperare date HDD SAS sau SCSI. Mai multe date de contact puteti gasi aici.
Este foarte important sa nu faceti teste cand vine vorba de hardurile de server. Daca un hard nu mai este detectat de controllerul RAID este indicat sa-l aduceti in service pentru o diagnosticare gratuita.
Daca hardul scoate sunete puternize exista riscul sa se fi produs deja zgarieturi, in general sansele sa se mai poata face ceva sunt destul de moci dar este indicat sa nu mai incercati pornirea hardului in mod repetat.
Daca au picat doua harduri dintr-o configuratie RAID nu incercati sa le schimbati si sa reconstruiti matricea acest lucru va duce la pierderea datelor.
Daca un hard SAS este detectat de controller cu capacitate corecta dar in momentul deschiderii sistemului vi-l blocheaza acel hard in mod sigur are deteriorari de suprafata, este important sa nu-l mai fortati.