Termeni utilizati in domeniul recuperarilor de date

Dictionar explicativ de termeni tehnici

In domeniul recuperarilor de date se folosesc foarte multi termeni care nu sunt cunoscuti, in acest sens am creat un dictionar de termeni care este insotit de imagini semnificative pentru fiecare termen in parte.

CLEAN ROOM CLASS 100

CLEAN ROOM CLASS 100 - Este o camera speciala cu filtre HEPA folosita pentru filtrarea aerului si obtinerea unui spatiu de lucru cu cel mult 100 de particule de praf pe metru cub de aer. In aerul pe care il respiram zilnic exista aproximativ ~2.500.000 de particule de praf pe metru cub de aer. In interiorul unui HDD exista un mediu fara particule de praf si in momentul desfacerii unui hard este important sa pastram acelasi mediu, deci hardurile se desfac doar in interiorul unui astfel de CLEAN ROOM.

HDD desfacut cu platane si capete de citire la vedere

HDD - este prescurtarea pentru "Hard disk drive" si reprezinta un dispozitiv de citire/scriere a datelor pe platane cu proprietati magnetice. Scrierea si citirea se face prin intermediul unor capete de citire care intercationeaza cu suportul magnetic. Folosind o tehnogie mecanica HDD-ul este sensibil la socuri, orice soc poate duce la deteriorari de suprafata si la pierderea datelor de pe HDD. HDD-urile se desfac doar in conditii de CLEAN ROOM CLASS 100 pentru a nu compromite sansele de recuperare a datelor. Un alt aspect inportant la HDD-uri este sincronizarea platanelor, platanele unui HDD sunt sinconizate intre ele si orice desfacere a acestora face imposibila recuperarea datelor.

PCB Parte Electronica a unui HDD

PCB - Denumirea completa este "Printed circuit board" si reprezinta partea de electronica pe care o are fiecare HDD. PCB-urile de generatie mai veche erau universale adica puteau fi schimbate de la un HDD la altul in vederea recuperarii datelor de pe HDD. PCB-urile de generatie noua sunt adaptate si contin informatii unice specifice pentru fiecare HDD in parte. Spre exemplu daca pierdeti PCB-ul unui HDD de generatie noua sunt sanse mari ca datele sa nu mai poata fi recuperate deoarece ROM-ul PCB-ului este sincronizat cu zona de FIRMWARE a hardului.

Acces la zona de FIRMWARE a unui HDD Seagate

FIRMWARE - Este o structura complexa de informatii unice aflate pe platanele HDD-ului care permit hardului sa se initializeze si sa poata citi suprafata platanelor. Firmware-ul unui HDD nu se afla pe PCB asa cum ati fi tentat sa credeti, este diferit de alte dispozitive(placi de baza, DVD Rom-uri, controllere RAID....). Practic cand un HDD are defect FIRMWARE se corup o parte din aceste module si hardul nu se mai initializeaza. De asemenea acest FIRMWARE permite activarea si dezactivarea capetelor de citire ale unui HDD si multe alte optiuni care pot pemite recuperarea datelor chiar daca hardul nu este detectat de PC.

SSD OCZ desfacut  in service

SSD - Reprezinta prescurtarea pentru "Solid-state drive" si este un dispoztiv de stocare a datelor pe flash-uri de memorie. Spre deosebire de HDD acest dispozitiv este rezistent la socuri, dar este sensibil la fluctuatii de curent. Scrierea in interiorul acestor SSD-uri se face distribuit pe flash-urile de memorie, practic un SSD functioneaaza ca un dispozitiv RAID cu 8 sau 16 flash-uri in acelasi timp, ceea mai mare problema a SSD-uri este tocami aceasta distribuire a datelor, daca un singur flash de memorie se strica datele nu mai pot fi accesate si uneori nici nu mai pot fi recuperate.

Ansamblu capete de citire de pe un HDD Seagate

Capete de citire/scriere - Este vorba despre unul sau mai multe brate metalice care contin in capat o pastila magnetica cu care se face scrierea/citirea pe platanele unui HDD. In general capetele de citire scriu pe un hdd in mod segvential, spre exemplu daca un HDD are 4 capete de citire, se scriu ~100MB pe head-ul 0 apoi ~100MB pe head-ul 1, apoi pe head-ul 2 , apoi head-ul 3 si in final se repeta ciclul de la 0. Cantitatea de date pe care o scrie un head pe o suprafata este diferita de la un model de hard la altul, la seriile mai vechi se scriau cate ~5MB pe fiecare suprafata, iar la modele mai noi de HDD s-a ajuns si la `1000MB pe o suprafata. Un alt aspect important este viteza de citire/scriere, care cu timpul a devenit din ce in ce mai mare, acest lucru trasferanduse intr-o viteza mai mare de trasfer a datelor de pe HDD.

Ansamblu capete de citire de pe un HDD Seagate

PLATANE - platanele unui HDD reprezinta suportul metalic pe care se face scrierea datelor cu ajutorul capetelor de citire. Platanele pot fi construite din diverse tip-uri de materiale( metal, sticla, aluminiu), dar sunt acoperite cu o suprafata metalica cu poprietati magnetice pe care sunt stocate datele. Problema principala a platanelor sunt zgarieturile, practic daca un platan este zgariat informatia de pe el este alterata, si de cele mai multe ori nu poate fi recuperate nici macar partial. Platanele unui HDD sunt sincronizare in fabricatie la nivel de micron si nu trebuie desincronizate altfel se pierde posibilitea recuperarii datelor

Axul motorului pentru hdd seagate

AXUL MOTORULUI - Este vorba despre axul pe care sunt tinute platanele si care se invarte pentru ca platanele sa ajunga la turatii de pe 7200 sau 5400 rotatii pe minut. In anumite situatii acest ax se deterioreaza daca hardul sufera socuri sau este lovit. Practic acest lucru produce blocarea motorului un HDD. Datorita faptului ca hardurile de ultima generatie folosesc platane cu separatoare ca nu pot fi desincronizate, aceasta este ceea mai complicata speta de recuperarea a datelor. Pentru extragerea acestuia sunt necesare prese speciale care exercita pana la 5 tone forta si tooluri profesionale din otel special tratat cu carbon. Recuperarea unor astfel de cazuri este posibila doar in centrele profesionale de recuperare.

Sasiul uni HDD Seagate

SASIU HDD - aici este vorba depre suportul HDD-ului, sa-i spunem carcasa in care sunt montate toate componentele unui HDD. Practic pe acest sasiu este montat axul motorului, platanele cu separatoarele aferente, capetele de citire si magnetii. Sasiul este facut in general din duraluminiu sau din aliaj metalic si este diferit de la un HDD la altul, pentru a putea forma o dinamica a aerului in interiorul unui HDD

Stick USB desfacut cu controller si flash-uri de memorie

STICK USB - Este vorba despre Memory STICK sau FLASH USB, cu alte cuvine un dispozitiv pe USB care contine flash-uri de memorie pe care sunt stocate datele. Un astfel de dispozitiv este format din PCB care este conectat la o interfata USB, controller care distribuie informatia pe flash-urile de memorie pe baza unor algortmi specifici pentru fiecare clasa de harduri in parte si flash-urile de memorie care sunt de mai multe tip-uri. Recuperarea datelor de pe stick se face cu echipamente profesionale cu care se citesc flash-urile de memorie si se reconstruieste algoritmul de stocare a datelor.

CARD SD Desfacut cu flash de memorie si PCB

CARD sau MEMORY CARD - este vorba despre card-ul de memorie pe care il foloseste toata lumea pentru camerele foto si camerele video. Exista multe tipui de carduri, dar cel mai des utilizat este card-ul SD. Cardul SD este de doua tipuri poate sa fie monolitic sau poate sa fie format din PCB, controller si flash de memorie. Problema cu cardurile monolitice este ca daca se strica exista sanse mici de recuperarea. Cardurile normale cu flash-uri de memorie au sanse mult mai mari de recuperare prin citirea datelor direct de pe flash-ul de memorie.

Galerie Foto BIT Data Recovery