Recuperare harduri in raid

RECUPERARE DATE DE PE MATRICI RAID

BIT Data Recovery ofera solutii de recuperare a datelor de pe orice tip de matrice RAID 0, 4,5,6 10 sau 50 configurata pe servere HP, DELL, IBM, FUJITSU, INTEL,

Avem peste 300 de cazuri cu matrici RAID recuperate si acest lucru ne permite sa spunem ca putem recupera orice matrice RAID atat timp cat acesta nu este alterara inainte sa ajunga la noi. Va prezentam si un exemplu de caz recuperat in service-ul nostru.

Daca matricea RAID este degradata(DEGRADED) este important sa nu mai faceti operatiuni de reconstructie(REBUILD) care pot duce la alterarea sau coruperea datelor stocate pe harduri.

Recuperare Date RAID SERVER defect

Pentru cei cere nu stiu cum functioneaza o astfel de matrice RAID o definitie mai pe intelesul tuturor ar fi urmatoarea: o matrice RAID reprezinta un drive virtual care se formeaza din mai multe harduri si care functioneaza pentru a asigura REDUNDANTA sau VITEZA pe baza unor algoritmi.

Matricile RAID contin mai multe harduri care pot fi SATA, SAS sau SCSI configurate in RAID 0,1,4,5,6,10 sau 50, fiecare din aceste configuratii are avantaje si dezavantaje. Pentru harurile defecte de tip SAS si SCSI suntem singura firma din ROMANIA cu solutii de recuperare, mai multe detalii pe pagina dedicata Recuperare date hdd SAS SCSI

Indiferent daca hardurile folosite in RAID sunt SATA, SAS sau SCSI noi va putem oferi solutii de recuperare raid profesionale. Totodata asiguram recuperare de date pentru RAID HARDWARE sau RAID SOFTWARE.

Cele mai intalnite cazuri de matrici raid corupte sunt matricile configurate in RAID 0 sau RAID 5. Va prezentam cateva din cazurile frecvente de recuperare a datelor de pe raid:

 • serverul a fost configurat cu 3 harduri in RAID 5 si s-au deteriorat doua harduri in urma unei fluctuatii de tensiune
 • controllerul nu mai recunoastre RAID-ul sau hardurile si in cazul unei refaceri a matricei pe acelasi controller exista toate sansele sa pierdeti datele
 • controllerul RAID cedeaza iar datele trebuie recuperate de pe un RAID 0, 5 sau 6
 • RAID-ul apare ca fiind corupt si controllerul nu nu il mai poate repara
 • s-a configurat RAID 0, iar unul dintre hard discuri cedeaza si trebuie recuperat hardul defect si apoi refactuta matricea in vederea recuperarii datelor
 • s-a configura RAID 1 si s-a formatat accidental o partitie si datele au fost sterse evident de pe ambele hardiscuri
 • x harduri puse intr-un NAS(Network-attached storage) sau intr-un SAN(Storage Area Network) care nu mai functioneaza corespunzator si nu mai pot fi accesate datele

In general matricile RAID se configureaza pe urmatoarele tipuri de dispozitive: WORKSTATION, DESKTOP, SERVER, NAS sau SAN.

Pe WORKSTATION si pe DESKTOP se folosesc configuratii RAID care se fac pe baza unui chip existent pe placa de baza. Desi acestea au un chip dedicat toate calculele sunt facute tot de procesor deci in cazul de fata configuratia RAID este software si de obicei este RAID 0 , RAID 1 sau RAID 5.

Pe SERVER in general exista controllere RAID dedicate cum ar fi LSI, 3Ware, ARECA, HP, Intel, Adaptec, PROMISE, ...... care pentru constructia RAID-ului folosesc de un chip propriu, aici discutam de RAID HARDWARE. In general aceste controllere asigura o performanta superioara RAID-ului SOFTWARE si de obicei sunt asociate cu harduri SAS sau SCSI care maximizeaza performatele unei matrici RAID.

SAN( Storage Area Network) - aceste sisteme folosesc sunt folosite pentru stocare datelor in mediu ENTERPRISE si in general folosesc un numar mare de harduri( 12, 24, 36...)care sunt configurate in RAID si care sunt gestionate de controller dedicate pentru fiecare dipozitiv SAN. Aceste SAN-uri sunt conectate prin interfete speciale iSCSI sau porturi IFiber la servere Windows sau Linux. Matricea RAID este tot timpul configurata cu RAID HARDWARE si in general configuratii RAID5, cele mai folosite tipuri de controller pentru aceste dipozitive de stocare sunt LSI.

NAS( Netword Attached Storage) - aceste dispozitive in general sunt o modalitate de stocare low cost in retea. De obicei se folosesc sisteme de operare LINUX care fac RAID SOFTWARE si LVM iar sistemul de formatare poate fi EXT 2/3/4 , XFS sau ReiserFS. Configuratia matricii RAID in general este RAID5, RAID 10 sau RAID 1. Mai multe detalii pe pagina dedicataRecuperare date NAS.

Pentru toate aceste tipuri de dispozitive de stocare a datelor avem solutii de recuperare date raid si avem ceea ma buna expertiza de acest gen din Romania.

Exista multe alte situatii neplacute in care puteti fi pus chiar daca aveti configurat un RAID care sa va asigure redundanta necesara. Pentru astfel de cazuri va stam la dispozitii cu solutii profesionale de recuperare a datelor bazate pe ani de experienta in acest domeniu.

Daca aveti un raid care necesita recuperarea datelor, contactati-ne ! Unul dintre tehnicienii BIT Data Recovery va diagnostica RAID-ul si apoi veti fi informat asupra sanselor de recuperare a datelor si a costurilor de recuperare.

Recuperare harduri in raid

CELE MAI UTILIZATE TIPURI DE RAID

Recuperare RAID 0RAID 0 - Acest tip de raid este folosit pentru realizarea unui hard virtual format din doua harduri. Adica daca aveti doua harduri de 500 GB si la puneti in RAID 0 veti obtine un hard virtual de 1 TB. Avantajul acestui tip de RAID este viteza deoarece un fisier sa imparte automat pe cele doua harduri . Dezavantajul este ca daca se intampla ca unul din harduri sa cedeze recuperarea datelor nu se poate face decat prin remediarea problemei de pe hardul defect. In cazul in care hardul defect nu poate fi remediat nu mai exista nici o cale de recuperare a datelor.

Recuperare Raid 1RAID 1 - Mirroring-ul este unul dintre cele mai sigure tipuri de RAID , practic toate informatiile se scriu in acelasi timp pe doua hdd-uri. Avantajul acestui tip de raid este in mod clar siguranta, in cazul in care un hard cedeaza exsista cel de-al doilea care contine exact aceleasi informatii. Dezavantajul il reprezinta faptul ca este mai lent deoarece scrie aceleasi date de doua ori si limiteaza numarul de harduri la maxim 2. In 98% din cazuri nu este necesara recuperarea datelor daca unul dintre harduri cedeaza. Singurele situatii care necesite recuperare de date sunt erorile umane, practic daca utilizatorul sterge accidental date acestea se sterg automat de pe ambele harduri.

Recuperare Raid 5RAID 5 - In momentul de fata pe cele mai multe servere este folosit RAID 5, avantajul acestui tip de RAID il constitue faptul ca poate fi format din mai multe hardiscuri, minim 3 si maxim in functie de capacitatea controllerului RAID. De cele mai multe ori acest tip de RAID necesita encodare HARDWARE. Un alt avantaj al acestui tip de raid il constitue spatiul mic dintr-un harddisk utiliozat pentru asigurarea redundantei. Practic in cazul in care un hard pica sistemul functioneaza in continuare pe baza celorlante hard-uri functionale. Dezavantajul acestui tip de RAID este viteza datorita faptului ca controllerul trebuie sa sa calculeze paritati pentru a sigura redundata.

Pentru toate aceste tipuri de configuratii, BIT Data Recovery ofera solutii ofera solutii profesionale de recuperare a datelor de pe RAID, tehnicienii nostri au recupera sute de matrici RAID de pe SERVERE, NAS-uri, SAN-uri si calculatoare cu RAID SOFTWARE.


BIT Data Recovery on Facebook
 • ARTICOLE DE PRESA

 • PORTOFOLIU CLIENTI


parteneri bit data recovery

Deveniti unul din partenerii nostri!


 • TESTIMONIALE RECUPERARI

SSIF VOLTINVEST SA CRAIOVA - TANCIU ADRIAN
Va multumim pentru profesionalism , promptitudine si eficienta. Sincer numai credeam ca mai puteti recupera ceva de pe un HDD ars, pentru ca am mai apelat si la alta firma, care.. citeste mai mult Sagetica Recuperari


 • DIAGNOSTICARE GRATUITA

Diagnosticarea unei matrici RAID este diferite de diagnosticarea unui singur HDD. Aici trebuie analizate toate hardurile din matrice si modul in care se compune informatia, trebuie identificat daca mai poate fi recuperat raid-ul. Daca aveti probleme cu configuratia RAID va asteptam in service pentru diagnostic ... citeste mai mult Sagetica Recuperari


 • Informatii despre RAID

Orice server sau aplicatie mai complexa utilizeaza o configuratie RAID menita sa asigure redundanta in cazul in care unul dintre harduri cedeaza. In marea majoritate a cazurilor se folosesc solutii cum ar fi RAID 1, 5, 6, 10 sau 50. Aceste solutii impart informatiile pe mai multe harduri pentru a asigura datele in cazul unor evenimente neprevazute.

Cu toate aceste sisteme de siguranta pe care le ofera matricile RAID exista si cazuri exceptionale in care matricea RAID se altereaza si trebuie sa apelati la servicii de recuperare date raid.

In general ceea ce nu stiu specialistii IT este faptul ca un RAID nu inseamna backup, un RAID trebuie neparat insotit de o solutie de BACKUP care sa stocheze datele in afara matricii RAID.

De foarte multe ori clientii ajung la noi si ne spun ca au backup pe a doua partitie dar a doua partitie este pe aceeasi configuratie RAID care nu mai functioneaza, deci chiar daca au facut backup tot au pierdut datele.

In anumite situatii chiar daca se deterioreaza mai multe harduri dintr-o matrice datele se pot recuperare de pe RAID dar in mod sigur ar fi fost mult mai usor daca s-ar fi facut un backup care se previna astfel de probleme.


 • INTREBARI FRECVENTE

Nu mai pot acces datele de pe un SERVER cu x harduri in RAID 5. Trebuie sa aduc tot serverul pentru diagnosticare sau pot aduce doar hardurile ?

R: In general este bine sa ne aduceti serverul cu tot cu harduri dar uneori este foarte complicat sau chiar imposibil deoarece serverul e inca in funtiune cu o matrice RAID secundara. Asadar este suficeint sa ne aduceti doar hardurile pentru a putea reconstrui matricea RAID in mod virtual pe echipamentele noastre. Este bine de asemenea sa ne furnizati informatii despre modelul controllerului RAID.Copyright © 2010 recuperaridate.ro. Toate drepturile rezervate. Continutul acestui site, inclusiv dreptul de autor asupra textelor, apartine recuperaridate.ro si este protejat prin Lege. Continutul acestui website nu poate fi reprodus, partial sau integral, in nici o forma. Incalcarea acestor reguli atrage dupa sine urmarirea in instanta.